Здравни съвети

Ревматични болки

Чувствам много силна болка, ревматизъм ли е това? Често може да чуете тези думи от хората, особено през есенно-зимния период. Много от нас са убедени че ревматизмът е болест, която засяга ставите и е свързана с остаряването и захабяването им. Всъщност ревматизмът е автоагресивна имунологична болестa при която имунната система атакува организма, вместо да му помага. В този случай се стига до увреждане на синовията от страна на левкоцитите, след това се развива възпаление и зпочва да ни измъчва много силна болка. Трябва да помним, че ревматоидното възпаление на ставите не засяга само младите хора, освен това процесът може да засегне всички стави в организма и да атакува сърцето, бъбреците и нервната система, а понякога и лигавиците и мембраните. Въпреки провежданите научни изследвания върху RZS, лекарите не са успели да установят какви са причините за това явление. При лечението освен стандартната терапия, която оказва влияние върху самата имунна система се прилагат и обезболяващи препарати, които за съжаление много често имат странични ефекти като напр. възпалителни състояния на лигавиците на хранопроводната система, алергични реакции по кожата, нарушения на бъбречната дейност, а понякога дори и увреждания на костния мозък. Освен това може да се стигне до ситуация в която организмът ще стане резистентен към приеманите лекарства и те вече няма да успокояват болката. Много важно при терапията на ревматизма е спортуването. Благодарение на него се забавят темповете на развитие на болестта и са защитени ставните хрущяли и синовията пред по-нататъшна дегенерация. Разработени са редица рехабилитационни операции, които в съчетание с термотерапия, криотерапия, масажи, електротерапия, ултрасонотерапия и магнитотерапия (разбира се, формата на лечение е индивидуално подбирана за пациента) подпомага фармакологичното лечение. Не без значение е тук и подходящата диета, богата на витамин C, който трябва да се приема с цитрусите, касиса. Витамин С подсилва имунната система, което мобилизира за правилна работа и забавя процесите на автоагресия. Благодарение на включването в диетата на omega-3 аминокиселини можем да ограничим възпалението в рамките на вече атакуваните стави.

Как да избегнем счупванията през зимата

Наближава зимата, белият пух започва да покрива сивия свят, извиквайки усмивка не само по детските лица. Когато гледаме през прозореца виждаме красив, чист и искрящ пейзаж. По друг начин обаче изглеждат нещата, когато излезем навън.
Зимният период предразполага към счупвания на крайниците по заснежените и заледени повърхности. От опита на лекарите в спешните отделения знаем, че именно през зимата, когато навън температурите са нулеви и свети ярко слънце нараства броят на счупванията на ръцете и краката. Това е свързано с увеличаването на нашата активност на движение. При такива условия трябва да се внимава с хлъзгавите повърхности (мокри стълби, заледени тротоари, непочистени от снега и не опесъчени). Дори забавлението на обикновена пързалка може да доведе до счупване на костите. Както онези, които прекарват зимните дни в разходки, така и онези, които предпочитат по-активния начин на живот от значение е добрата физическа подготовка. Важно е да започнете подготовката много по-рано, не става въпрос за започване на интензивна тренировка няколко дни преди пътуването, защото ще доведем до претоварване и вместо да сме в добра кондиция ще си докараме контузии. По-добре е систематично да правим упражнения с цел разтягане и по-голяма издържливост на мускулите, които ще бъдат използвани по време на зимното приключение. Скиорите и сноубордистите трябва освен за тренировките да помнят и за съответния подбор на екипировката съобразена с теглото, уменията и вида активност. Само правилно подбраните ски (сноуборд) и допълнителни предпазни средства могат да намалят риска от падане на пистата, а в случай на падане да намалят нараняванията и дори да предпазят от счупване. Хората, които се спускат с шейни, най-вече онези, които стопират с крака, трябва да внимават за камъни, корени и други препятствия, ударът в които би могъл да доведе до счупване на крайник. Бързото спускане с шейна по непроверен терен може да завърши с падане и счупване на ръка или крак, а в по-драстични случаи може да доведе до катастрофа при спускане с шейната право на шосето под приближаваща се кола. Хората, които карат кънки също спадат към групата на риска от счупвания. Прекалено многото хора на ледената пързалка, бързото каране, нараняване на леда – падането и счупването на крайник се случва лесно. Нека повторим: физическа подготовка, правилно подбрана екипировка и здрав разум ще ви помогнат безопасно да се наслаждавате на зимната атмосфера.

В КАКВО СЕ СЪСТОИ ФИЗИОТЕРАПИКАТА?

В ежедневния живот често ни се случват наранявания и това се отнася както за спортуващите, така и за хората, които нямат връзка с физическата активност в голяма степен. Понякога за възникването на контузия е достатъчен един крив тротоар или една стъпка накриво и за една секунда изпитваме непоносима болка.
В такъв случай обикновено се обръщаме към професионален рехабилитатор и се поддаваме на физиокотерапия, в състава на коята влиза физиотерапията, но какво е всъщност това? Физикотерапията е съставна част от физиотерапията, тя се занимава с борбата с болката с помощта на различни стимули, с които се сблъскваме практически всеки ден, напр. със светлина (основно червена и инфрачервена), ултразвук, електрически ток (с малка и средна честота), температура, магнитни вълни. Благодарение на такива стимули организмът се мобилизира да извършва по-добре биологичните процеси и към бързо възвръщане на здравето, едновременно с това тази форма на рехабилитация има малко противопоказания, както по отношение на възрастта, така и по отношение на здравословното състояние. От друга страна помага при много заболявания: невралгия, болки в ставите и мускулите, деформации, възпалителни състояния, счупвания, изкълчвания и много други.

МАСАЖ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

Болките в гръбначния стълб съпътстват много заболявания, предизвикани напр. от неправилна позиция на тялото, контузии или инциденти. В такива случаи говорим за хронична болка като алармиращ сигнал от страна на организма, че се случва нещо лошо. Независимо от причината на болките си заслужава да се възползвате от масажа, който ще доведе до облекчаване на болката. Той изпълнява различни функции в този случай, действа отпускащо и релаксиращо върху мускулатурата, като позволява на пациента да се отпусне и успокои, лечебната форма на масажа се прилага при лечение на различни заболявания на гръбначния стълб. Лечебният масаж на гръбначния стълб има за задача да увеличи силата на отслабналите мускули и да премахне прекаленото напрежение на мускулите в тази област, което позволява да се възвърне стабилността на гръбначния стълб и да се тушира болката. Важно е такъв масаж да се прави от лице със съответната квалификация и познания, за да не навреди с действията си на болния. Пациентите често казват, че след масаж на гръбначния стълб се чувстват по-зле отколкото преди. Това е свързано с натиска, който е оказан върху болните места, но важни са последствията след няколко или няколко десетки масажни серии, тогава се усеща облекчение на болката, а понякога тя изчезва напълно.

Масаж

Всеки от нас поне веднъж в живота си се е събудил с мисълта: “схванат съм”. Болката в гърба е неприятна и ни съпътства дълго време, като напомня за себе си почти при всяко движение. Болките в гръбначния стълб съпътстват много от неговите заболявания, предизвикани напр. от установяване на неправилна позиция на тялото, контузии или инциденти. В такъв случай говорим за хронична болка, като алармиращ сигнал на организма, че се случва нещо лошо.
Независимо от причината за болката си заслужава да се възползвате от масаж, който ще донесе облекчение на болката. Той изпълнява разнообразни функции в този случай, действа отпускащо и релаксиращо върху мускулите, като позволява на пациента да се отпусне и успокои, лечебната му форма се прилага при лечението на различни заболявания на гръбначния стълб. Лечебният масаж на гръбначния стълб има за задача да увеличи силата на отслабналата мускулатура и премахването на прекаленото напрежение на мускулите в тази област, което трябва да възвърне стабилността и да тушира болката. Важно е такъв масаж да се извършва от лице с необходимата квалификация и познания, за да не навреди с действията си на болния. Пациентите често казват,че след масаж на гръбначния стълб се чувстват по-зле отколкото предиk. Това е свързано с натиска, който е оказан върху болните места, но важни са последствията след няколко или няколко десетки масажни серии тогава се усеща облекчение на болката, а понякога тя изчезва напълно.

РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА КОЛЯНОТО

Коляното, също като бедрената става е много голяма става, която участва в процесите на моториката. В състава му влизат тибията и бедрената кост, а при свързването им се намира капачката на коляното . От гледна точка на строежа и функциите си това е най-сложната става. Много хора страдат от болки в коленете – прочетете защо?
По време на ежедневното ходене, бягане, работа, коляното е подложено на голямо натоварване, природата, която е направила така, че да го защити от неблагоприятните закони на физиката като го е снабдила с връзки, създаващи стабилизираща система и подсилващи колянната става. Благодарение на това тя може да издържи натиск по-голям от този, който оказва нашето тяло. Въпреки мъдростта на природата обаче дори тази сложна и уж безпроблемна става подлежи на контузии. Честотата на движение в нея понякога води до деформации, стига се до износване на определени елементи, които влизат в състава на ставата, податлива е на контузии и други проблеми. Вероятно по света няма възрастен човек, който поне веднъж да не е изпитал болки в коляното. Защо коляното боли? “КОЛЯНОТО НА БЕГАЧА” хондромалацията в областта на колянната капачка или дословно размекването на колянната капачка. Настъпва в следствие на прекалено големи натоварвания, които оказват влияние върху ставата, прекалено широкия ханш, а също така при грешна позиция на тялото, в това число при ярко изразено плоскостъпие.

КАК ДА СЕДИМ В ОФИСА?

В днешно време голяма част от нас прекарват по-голяма част от работното си време седнали зад бюро. Затова и няма нищо чудно, че при такъв начин на живот рано или късно възникват проблеми с гръбначния стълб.
По-долу се съдържат някои указания как да се погрижим правилно за него, за да ни служи дълго и безпроблемно.

– правилна позиция на стола – изследванията на канадските лекари доказват, че най-добре е да се седи на стола с наведени рамене под ъгъл от около 135 градуса спрямо пода, а не под ъгъл 90 градуса, както ни е втълпявано от деца (свещенното-седни изправен!)

-подходящо разстояние от блата на бюрото – не прекалено близко – най-добре е да се отместим на 20-30 cm от бюрото, тогава няма да ни се налага изкуствено да се изгърбваме и изкривяваме.

– удобен и напаснат стол – облегалка с регулация на наклона, което да дава опора и на главата. Подлакътници, представляващи опора за лактите и регулируема височина на седалището.

– движение – да се откъснем от бюрото поне за малко, като позволим на гръбначния си стълб да промени позицията си поне за минута. Кратката гимнастика до бюрото може да направи чудеса.

КОНТУЗИИ ПРИ ПРАКТИКУВАНЕ НА NORDIC WALKING

Nordic walking напоследък става все по-популярен. Когато гледаме отстрани ни изглежда, че това е приятна и безопасна форма на физическа активност. За съжаление не е така докрай. Както при всяка спортна активност така и при ходенето с щеки трябва да се подготвите по съответния начин, за да нямате по-късно здравословни проблеми.
Nordic Walking и контузиите[/caption] Неправилната подготовка за ходенето, липсата на загряване и подготвителна тренировка, лошо подбрани обувки, които не облекчават достатъчно крака при ходенето, неправилна техника на ходенето, а също така и неравният терен могат да доведат до контузии. Най-честите проблеми, с които се сблъскват хората, които практикуват Nordic walking са:
хондромалация или скъсване на връзките в коляното, а също така изкълчване на колянната;
усукване или изкюлчване на глезена, понякога дори спукване и счупване на костите на стъпалото и пръстите.
претоварване на ставите и мускулите
контузии на бедрената става, както и в следствие на неправилна техника на ходенето и неправилно държане на щеките – контузии на китките.
Вече знаете колко е важно загряването. За него може да прочетете в статията.

УПРАЖНЕНИЯ ЗА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

Всеки здрав човек трябва поне веднъж седмично ( оптималното е 3-4 пъти) да прави упражнения за гръбначния си стълб. Това е незаменима профилактика да дископатия, претоварвания, изкривявания и други проблеми с гръбначния стълб. Прочетете как трябва да премине загряването.
Загряването е ключово за всеки тренинг, който бихме избрали. То е необходимо, за да загреем така мускулите, че да минимизираме риска от контузии. Всяко загряване трябва да трае 15 минути и да обхваща загрявка на ръцете, краката и торса. След добре направената загрявка пулсът ни би трябвало да е леко ускорен и да ни стане по-топло, отколкото преди започване на упражненията.
Започваме загрявката от махане с крака напред и назад. Трябва да направим минимум 8 маха с всеки крак. След това преминаваме към въртене на раменете напред и назад. Когато почувстваме загряване в раменете преминаваме към навеждане на торса назад и напред. Повтаряме поклоните поне 8 пъти. Едва след това правим въртеливи движения на торса от кръста. Накрая въртим главата си в едната и в другата посока и правим 10 клякания.
Ред при загряването накратко:
Мах с крака напред и назад
Въртене на раменете напред и назад
Навеждане на торса напред и назад
Въртеливи движения на торса
Въртене на главата в едната и в другата посока
10 клякания
В зависимост от проблема, който имаме най-напред трябва да приложим съответната подбрана рехабилитация под контрола на добър физиотерапевт, винаги напасната индивидуално към нуждите на конкретния пациент и чак след това да мислим за упражнения, които биха могли да подобрят нашето състояние. След загрявката е време за упражнения, които подсилват мускулите.
Упражнения в легнало положение по корем:
Поставете дланите си до гръдния кош, без да откъсвате таза от пода се изпрвете максимално на ръце, раменете ще се извият под формата на арка, задръжте 3 секунди и се върнете в легнало положение, повторете 10 пъти
Изпънете ръце напред, изправете краката, опитайте се да махате с ръце и крака сякаш плувате в стил кроул в продължение на 30 до 60 секунди, повторете 5 пъти
Лицеви опори- кой колкото може 😉
Упражнения в легнало положение по корем:
Обхванете коленете си с ръце и се люлейте с колкото се може по-голяма амплитуда 10 пъти
Повдигнете сгънатите колене до ъгъл 90 градуса, след това ги отпуснете като извърнете тялото си настрани, притиснете краката с ръка (с лявата, ако сте се обърнали наляво) към пода, променете страните, повторете 10 пъти
Упражнения за мускулите на корема: 30-50-до 150 обикновени коремни преси, тоест минимално откъсване на главата и гръдния кош от пода и връщане в легнало положение. Може да сложите топка между коленете си и да я стискате с бедра през цялото време.
Упражнения за мускулите на седалището: сложете ръцете по дължината на тялото, изтласквайте седалището нагоре и надолу 30-50 пъти, това упражнение може да се прави с изпънати или сгънати крака, стъпалата трябва да са опрени върху топка.
Упражнения за страничните мускули на корема: сложете ръце зад врата, сгънете краката си в коленете, повдигнете гръдния кош и краката като завъртите тялото си така, че десният лакът да докосне лявото коляно, след това се извъртете в другата посока, с левия лакът докоснете дясното коляно, повтаряйте тази последователност без почивка в рамките на 1 минута.
Разтягането на гръбначния стълб е крайно важно сред всяка, по-голяма физическа активност. То предпазва от претоварване, болки и контузии, които всеки би искал да избегне.
Придърпайте свитите колене към гръдния кош колкото се може по-близо, задръжте 30 секунди.
Направете упражнение 2 от упражненията в легнало положение по гръб, този път задръжте коленете по 30 секунди на всяка от страните, а главата обърнете в противоположната на коленете посока.
Легнете по корем и повторете упражнение 1 от упражненията в легнало по корем положение, този път задръжте с изпънат гръбначен стълб около 30 секунд.

Ако личната Ви мотивация е „от ден до пладне“, препоръчвам Ви да се запишете в организирана група, което обикновено мотивира повече –на пилатес.
Допълнително обикновени разходки, ходенето около 30 минути до един час на ден е необикновено просто и изключително полезно упражнение за всеки гръбначен стълб! Успех!
Автор: магистър по физиотерапия Йоанна Бонк

ЗДРАВ ГРЪБНАЧЕН СТЪЛБ ПРЕЗ НОЩТА

Сънят е много дълъг период от нашия живот , често дори е половината! За всеки гръбначен стълб това е много важно време. По това време той трябва да се възстановява, да почива, именно по време на сън междупрешленните дискове се хидратират така че да ни служат след това от сутринта по най-добрия начин. Przeczytaj artykuł o tym, jak dbać o zdrowy sen.
Всеки от нас поне веднъж е спал на неудобно легло и след това през половината ден е усещал болки в гръбначния стълб, защото не е спал в правилната позиция или върху прекалено твърда повърхност не е имал шанс да възстанови силите си след деня.
От какво се нуждае гръбначния стълб за здрав сън? Има няколко важни елемента:
Легло със съответната дължина, напаснато към ръста на човека, който спи на него, трябва да е по-дълго с минимум 40 cm повече от ползващия го.
Височина на леглото – има значение, когато имаме някакви проблеми поради каквато и да била причина със сядането и ставането, тези обикновени дейности са по-трудни напр. за бременните жени , при хора, претърпели операции на долните крайници, след инфаркт или инсулт и т.н., толкова леглото трябва да бъде по-високо, тогава по-лесно сядаме на него и ставаме от него.
Подходящ матрак – не съществува един матрак, който да е еднакво добър за всички, неговата мекота, еластичност трябва да се подбират за всеки човек индивидуално. Колкото по-тежък е един човек, толкова по-твърд трябва да бъде матрака, колкото е по-лек, толкова по-мек. Това е много важно, защото гръбначния стълб когато лежи върху матрака трябва да се променя само до момента на постигането на правилните (физиологически) извивки на гръбначния стълб! По този начин прекалено тежкият човек на много мек матрак ще потъне в него така, че гръбначният му стълб силно ще се изкриви на това място, с голяма нефизиологична извивка и човекът няма да си почине както трябва. Лекият човек върху прекалено твърд матрак ще спи като върху дъска, извивките няма да имат място да се наместят, те се притискат нагоре и като резултат получаваме.
Подходяща възглавница – тя е различна в зависимост от това как ни харесва да спим. За тези, които обичат да спят по гръб възглавницата не трябва да бъде много висока, да изпълва точно цервикалната лордоза (шийната извивка) без да повдига главата твърде високо. За тези, които обичат да спят настрани най-добра ще бъде т.нар. ортопедична, профилирана възглавница, обикновено те са високи в първата си част, а тази височина е необходима за изпълването на пространството между матрака, раменете и главата:тук можем да си представим, че за мъжете с широки рамене тази височина трябва да е доста голяма, за да не виси главата им настрани, оптималното ѝ положение е точното продължение на гръбначния стълб в една линия. За спящите по корем възглавницата трябва да бъде възможно най-тънка.
Ако ставаме през нощта с болки в кръста, по време на деня болката напълно преминава, независимо от вида активност, която сме извършвали, вечерта също нищо не ни боли, лягаме да спим и ставаме с болка… със сигурност нещо не е наред с някоя от горните точки! Опитайте се да определите точно нощната болка, винаги ли боли по едно и също време и не ви позволява да спите… ако е така задължително трябва да се посъветвате с лекар невролог!
Заслужава си да инвестирате в подходящите за вас аксесоари за сън, защото както споменх в началото сънят е половината от нашия живот, трябва да се грижим за него!
Автор: магистър Йоанна Бонк

КАК ДА СПИМ ПРАВИЛНО?

В живота на човек гръбначния стълб е основата на нашата физическа активност и добро самочувствие. Трябва да се грижим за него през целия си живот и особено по време на сън. Прочетете няколко съвета, за да се убедите какви елементи са от значение, за да може всяка сутрин да се будите без болка. Правилната позиция на тялото по време на сън е нещо много важно. Най-оптималната позиция ще постигнем, ако легнем настрани със сгънати колене. Добро решение е също така да сложите възглавница под коленете си . Разбира се, важно е и върху какъв матрак спим. Не трябва да бъде нито много мек, нито много твърд. А възглавницата трябва да осигурява добра опора на врата.
Защо не трябва да пестим пари за матрак?
Не бива да пестите пари от матрака, защото в леглото прекарваме една трета от нашия живот. Искаме ли да се събуждаме уморени и раздразнителни заради това, че се измъчваме върху твърдия диван? При избор на матрак трябва да обърнете внимание на материала, от който е изработен, трябва да бъде възможно най-естествен и дишащ .
Има ли значение възглавницата?
Оказва се, че възглавницата също трябва да се напасва към формата на главата, към шията и врата, аналогично на подбора на матрак спрямо тялото. Добре подбраната възглавница, най-добре ортопедична, може да минимализира болките в гръбначния стълб по време на сън.
ВНИМАНИЕ ! Информацията, която се съдържа на дадената страница няма характер на медицинска информация или съвети. Нито авторът на статията, нито собственикът на страницата не носят никаква отговорност за информацията, съветите или предупрежденията, които се намират на дадената страница и най-вече за каквито и да било действия , предприети въз основа на съветите и информацията, която се съдържа на дадената страница.

КАК ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

Гръбначният стълб е един от най-важните елементи на костно-нервната система на човека! Именно през него преминава гръбначния мозък, от който се простират корените на нервите, които от своя страна чрез невроните си задвижват целия организъм, като позволяват на човек да се движи и функционира нормално. Прочетете как е правилно да се грижите за него. Гръбначният стълб се състои от дискове, които са свързани помежду си с прешлени. Между горния и долния диск се намира амортисьорът: дискът, който най-често е източник на болката в гърба. Проблемите при него идват от факта, че много обича движението и не понася седенето! Той се поддържа само върху принципа на разликите в наляганията, които възникват при движение, за разлика от другите органи, които са поддържани от кръвта. Дългото седене нарушава захранването на диска, стига се до неговото обезводняване, заради което той се отпуска, става не толкова еластичен. Допълнително позицията на седене ликвидира естествената извивка на гръбначния стълб – лордозата, в която позицията на диска е оптимална централна и оттук идва и неговата податливост на т.нар. изпадане, т.е. излизането от канала с дискове, притискането на нервните окончания и болките в гръбначния стълб! От гореказаното произлиза готовата рецепта за превенция на болките в гърба – ДВИЖЕНИЕ: разходки, плуване, бягане, танци… кой каквото обича, особено след няколко часа седене. Ако гръбначният стълб много боли задължително се консултирайте с лекар и физиотерапевт. Може би това е обикновено претоварване, но може да бъде и началото на дископатия, т.е. изпадането на диска. Професионалната рехабилитация би трябвало да помогне в 90 процента от случаите. По-долу са дадени няколко основни принципа в случай на болки в областта на гръбначния стълб:
Преди да извършите каквото и да било действие стегнете коремните мускули, но не толкова силно, че да не можете да дишате!
Не вдигайте тежко!
Не бутайте!
Ако Ви се налага да пренесете нещо, дръжте го възможно най-близо до тялото или разпределете равномерно тежестта между двете ръце, като не забравяте да стегнете мускулите на корема!
Повдигането от земята винаги трябва да става със сгънати колене! Не от наклон! Дори, ако това, което искате да вдигнете е само химикалка.
Повдигане на тежки неща: непременно от сгънати колене и с тежест близко до тялото.
Избягвайте: пренасяне на тежест с навеждане на торса надолу, напр. слагане на нещо в багажника на колата.
Носете тежестта по равно разпределена между двете ръце!
Седене- сменяй често позицияат: дълбоко сядане с подпиране на кръста, сядане на ръба на стола с крака под стола или с промяна на единия крак под стола, другият – не, подредете така предметите, с които работите, че да не Ви се налага да се навеждате към тях, ставайте често протягайте се, походете на място или потичайте по стълбите нагоре и надолу, осигурете си рехабилитационна сензомоторна възглавница/клин, която изисква активно седене.
Стоене: ако е по-дълго от 15 min, поставете единия крак върху другия на ниско стъпало, столче и др. и след това ги разменете.
Бъдете разумно активни! Препоръчвани форми на движение: бързо ходене, nordic walking, плуване, пилатес, орбитрек.
Почивайте си легнали и никога седнали. Добри позиции за лежане: такива, в които не изпитвате болка, напр. по корем, настрани.
При всяка нова активност трябва да се консултирате с рехабилитатора.
Всеки ден почивайте в любимата си лежаща поза поне по 10 min преди обед и следобед.
Веднъж седмично отидете на масаж, на сауна, джакузи. Релаксирайте!
Благодарение на тези прости принципи твоят гръбначен стълб ще бъде много по-здрав.

ПРОБЛЕМИ С КРЪВООБРАЩЕНИЕТО

Студено ми е, ръцете ми са ледени, а нали е топло…. – кой от нас не се е срещал с подобен род изказване на някой познат или може би собственото ни. Студените ръце и крака е често срещан проблем. Понякога ни съпътства от най-ранните ни години, понякога се проявява едва в зряла възраст.
Причините за това състояние може да бъдат много, понякога това е обикновено измръзване, за което може да помогне топъл чай, чорапи и одеало, но нееднократно може да бъде и симптом за сериозно заболяване. Ако съзнаваме, че сме подходящо облечени за сезона и защитени от студа, а студените ръце и крака са наше ежедневие, трябва да посетим лекат, тъй като една от причините може да бъде проблеми с кръвообращението. Нарушенията в кръвообращението в крайниците може да има различни основания. От толкова прозаичната причина като прекалено тесни дрехи и спираща притока на кръв бижутерия и ластици до по-сложни проблеми, такива като забавяне на притока на кръв, което дава ефекта на общото усещане за студ, понякога продължително, предизвикано от стрес, безпокойство или голямо психическо натоварване. Друга причина за измръзването на ръцете и краката е синдромът на карпалния канал, от който страдат лицата, които често повтарят едни и същи движения с длани (напр. при работа на клавиатурата на компютъра), което води до нарушения в кръвообращението съчетани с неврологични проблеми. Дланите са студени и сковани, затова е важно да се стараете да извършвате упражнения, които биха могли да Ви помогнат да избегнете този проблем. По подобен начин при нарушения в дихателната система, автоимунни болести като ревматизъм, склеродермия, лупус еритематозус. Горепосочените причини до някаква степен са такива, които не зависят от нас, въпреки че за щастие сме в състояние да направим определени стъпки, които ще ограничат тези предизвикващи дискомфорт симптоми. Но има една причина, за която сме виновни само ние. Никотинът, който се намира в цигарите, който доста често се въвежда в организма в доста големи количества от пристрастените пушачи освен известният на всички риск от рак води до свиване на кръвоносните съдове, което предизвиква по-малък приток на кръв и в следствие на това студени ръце и крака. Този симптом се среща по-често при мъжете пушачи, отколкото при жените. Както се вижда причините могат да бъдат много, важно е обаче да не пренебрегвате студените ръце и крака и да посетите лекар.

ДА СЕ НАУЧИМ ДА ВЪРВИМ ОТНОВО СЛЕД ИНЦИДЕНТ

В момента в който се стигне до някакъв сериозен инцидент, чието последствие е обездвижването на пациента за дълго време, може да се окаже, че е необходимо да се научи да се движи отново Под това понятие се разбира възвръщането на моториката по начин, който позволява свободното и сигурното предвижване на пациента.
Този процес се състои от 3 етапа. Първият се състои в упражнения от ниска позиция и вертикално изправяне на тялото на болния, най-често докато е още на леглото. Този етап цели да подготви болния за по-нататъшното обучение в ходенето. На този етап искаме да укрепим мускулната система, за да може да осигури необходимата позиция, а също така чрез вертикализиране да подготвим кръвоносната система за работа в друга позиция на тялото. Следващият етап е същинското учене на ходенето. Преминаването на този етап зависи от състоянието, в което се намира пациентът. Понякога се необходими допълнителни точки за опора или инструменти, които подпомагат вертикалната позиция при обучението в ходене във водата или в случай, че пациентът не е способен да върви сам с патерици. Едновременно с това болният е обучаван как да пада и да става. След това се въвежда усъвършенстване на ходенето, при този етап се използват рампи, стълби и други повърхности с различна степен на трудност, които увеличават натоварването постепенно. Повторното научаване на ходенето, разбирано като възвръщане на загубената функция на ходенето се отнася за пациенти:
С временна загуба на способността за ходене (напр. при счупване на крак)
С парези или поражение на долните крайници
След ампутации в областта на краката
Болни след дълго обездвижване в леглото

РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ДЕЦА

Когато решим да ставаме родители мислено виждаме детето си в прекрасно здраве. За съжаление понякога се оказва, че детето ни се нуждае от рехабилитационна помощ, за да може да продължи да се развива правилно.
Някои нарушения първоначално се проявяват в скрита форма, при липса на практически каквито и да било симптоми. Неголемите, по мнението на родителя, отклонения след известно време могат да доведат, на принципа на компенсаторните механизми, установяването на поредните неправилни реакции или позиции.
Такъв пример може да бъде веригата от реакции, които започват с неконтролируеми движения с глава. Тялото започва да поправя това нарушение чрез високо повдигане на раменете, което ограничава движенията на главата и шията и като последствие води до прекалено голямо напрежение в мускулите. Освен това, при такава позиция на раменете неправилно се позиционира и лопатката, което може да доведе до проблеми с моториката на ръката.
Бързото въвеждане на рехабилитацията ще позволи да се избегнат последвалите нарушения и ще позволи на детето да се развива правилно. Безпокойство у родителите би трябвало да предизвикат аномалиите в строежа на тялото и в поведението на детето: асиметрия на черепа, заставането на детето в позицията на буквата C с глава, приведена към едното рамо, пареза на шията, неправилно напрежение на мускулите, изоставане в развитието на моториката, детска парализа. На рехабилитация подлежат и децата с менингомиелоцеле, нарушения на централната нервна система и други недостатъци в развитието. Към днешна дата в Полша се прилагат основно два метода за реабилитация на бебета. Методът VOJTY се използва главно в случай на поява на неправилно напрежение на мускулите. Терапията има за цел да елиминира неправилните движения и да затвърди правилните. Това се постига чрез натиск върху определени точки по тялото на детето. Методът NDT Bobath – този метод се базира върху много доброто познаване на психомоторното развитие на детето и действия, които имат за цел прилагането на тези механизми, като се вземат предвид нарушените реакции във връзка с дисфункцията на централната нервна система. Всеки от методите трябва да бъде подбран според състоянието и нуждите на детето. Ефективността на терапията може да се забележи още след около първия месец от терапията. Важно е терапията да не изпреварва естественото психомоторно развитие на детето. При рехабилитацията на деца много важно е участието на родителите. Само благодарение на тяхната работа с детето, съгласно с препоръките на терапевта, детето има шанс да възстанови нормалното си функциониране.

РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА КИТКАТА

През зимата чест кошмар за рехабилитаторите са различните видове падания – върху прегъната или права длан, което често води до счупване на продължението на лъчевата кост. В резултат на това даденото лице се нуждае от рехабилитация на китката, за да успокои болката и да увеличи дееспособността на ръката. Преди всичко рехабилитаторът трябва да се старае да поправи функцията на ръката и да действа обезболяващо. В това помага обучението в правилното и внимателно използване на ръката. Необходимо е стабилизиране на крайниците. Едва когато имаме стабилни основи можем да надграждаме с поправяне на мобилността Важно при терапията е разтягането на свитите структури и обучението в автостречинг. Работим с мануални техники и меки техники, за да събудим структурите към по-бързо възстановяване, като действаме интензивно болкоуспокояващо. Ако по време на протичането на болестта е била необходима хирургическа намеса, допълнителен елемент от физиотерапията е работата върху белега, с цел избягване на сраствания. Типичното счупване в областта на китката е т. нар. счупване на Colles и засяга по-далечния край на лъчевата кост. Механизмът на инцидента е падане върху сгъната дорзално ръка. Среща се и доста по-рядкото счупване на Smith, при което механизмът е падане върху ръка, прегъната в дланта. В зависимост от размерите на травмата, ръкато може да остане обездвижена за 4-7 седмици. Случва се счупванията с размествания да изискват хирургическа намеса. Въпреки това още в момента на обездвижване препоръчваме да се опитвате да движите пръстите си и да правите упражнения за раменната става, за да не допуснете загубата на която и да е функция. Планът за рехабилитация зависи от радиологичния образ и степента на осификацията. Физиотерапията след счупвания е преди всичко възвръщането на функциите от преди счупването и подобряване на качеството на хващателната способност на ръката. Крайникът след дълго обездвижване обикновено е по-слаб, силата на мускула е отслабнала и движенията са ограничени. Необходима е работа с мобилизация на тъканите, за да се възвърнат правилните параметри (най-вече супинацията). Въвежда се също така диагонален масаж с цел ускоряване на преустройството на тъканите и увеличаване на мускулната сила. Важен елемент на физиотерапията е разтягането на структурите, които са се свили, в това число и обучението в автостречинг. Много внимание посвещаваме не само непосредствено на ангжираните стави, но и на целия крайник, тъй като поради обездвижване страда цялата биокинематична верига. Когато страстването на костите е вече в напреднал стадий (8-12 седмица), прилагаме уреда Thera-Band и започваме упражнения за засилване на мускулната сила при нарастващо противостояние.

ЛАКЪТЯ НА ТЕНЕСИСТА

Лакътят на тенесиста или, иначе казано, епикондилит , е проблем не само при тенесистите, но и при много хора, които често си сгъват лакътя по време на работа.
Най-често засяга ръката, която е по-често използвана (при десняци – дясната, при левичарите –лявата.