FAQ Диететика

НОВОГОДИШНИТЕ РЕШЕНИЯ

По-голямата част от хората с началото на новата календарна година правят планове за онова, което смятат да променят в живота си. Някои си поставят за цел да отслабнат, други – да научат поредния чужд език, трети – да спрат да пушат и да започнат да тичат. За съжаление повечето новогодишни решения свършват толкова бързо, колкото са започнали. За да не стане и тази година с отслабването „както винаги“, си заслужава конкретно да запланирате действията си.
Първо, определете си цел
Преди да започнете диетична терапия е добре да помислите каква цел искате да постигнете (например да свалите 10 kg). Може да се окаже полезно записването на целите на хартия, както и на причините, поради които искаме да ги постигнем. Добър мотиватор за действие може да се окаже представата за настоящата маса на собственото тяло чрез правене на снимки (напр. по бельо), разпечатването им и закачането им на видно място.Второ,ясно и точно определете плана на действие

Добре е да помислите от какво можете да се откажете, за да получите очаквания ефект. Към описаните по-рано цели може да добавите конкретни действия (напр. искам да тренирам 2 пъти в седмицата? Ще се запиша на йога и ще огранича пътуването с кола). По такъв начин възниква своеобразна карта на действията, която е добре да закачите на видно място. Трябва да се замислите също така по какъв начин възнамерявате да въведете в живота си нови, здравословни навици на хранен. От изключителна важност е диетата да бъде въведена постепенно и да не е много строга.

Трето, не се отказвайте

Процесът на отслабването се състои от много етапи, той е дълъг и изисква голяма ангажираност и последователност. Важно е да не се предавате и да не се притеснявате от дребните поражения. Ако през някой от дните планираната диета е нарушена от преяждане, трябва възможно най-бързо да забравите за провала и да продължите с установения по-рано план на диетата. Трябва да вярвате в себе си и в своите възможности, както и да помните, че да се поддаде на изкушения се случва на всеки. Най-важно е да промените нацяло хранителните си навици, при което дребните отстъпления от тях няма да ги нарушат.
Възнаграждавай успеха си
Много хора се нуждаят от стимули, за да продължат ефективно да се движат към целта. Затова от съществено значение е да се възнаграждавате с дребни неща за успеха си. Например, ако успеете да изключите изцяло от диетата си сладките неща или да свалите няколко килограма, може да си позволите да отидете на кино или на театър.
Избягвайте хранителните изкушения
Хранителните изкушения често са кошмар за хората, които искат да отслабнат. Проблем представляват основно гостуванията, срещите с приятели и познати, магазините и ресторантите. Трябва да запомните няколко принципа, които ще ни помогнат да избягваме такива изкушения. Първо, преди да излезете от къщи винаги трябва да се нахраните, най-добре с храна с нисък гликемичен индекс, благодарение на което по-дълго време ще се чувстваме сити. Това може да бъде пълнозърнесто хлебче с колбас и зеленчуци, кафяв ориз със зеленчуци или ръжени спагети. В случай, че се налага да отсъствате от къщи за по-дълъг период от време, ще Ви бъде полезно да си вземете храна от къщи. При гостуване и на партита избирайте само леки храни, слагайте си малки порции и откажете да опитате от всичко, което Ви предложат. След гостуването още на следващия ден трябва да се върнете към своя хранителен режим.

Помолете близките си да Ви подкрепят
Темата за отслабването не трябва да бъде тема табу. Подкрепата от страна на най-близките Ви хора може да се окаже основният мотор на действията Ви. Кажете на близките си за своите планове и целите, които искате да постигнете . От една страна, те биха могли да Ви контролират, а от друга – заедно с Вас да включат в живота си нови здравословни навици.

Черпете радост от отслабването

Нагласата е половината от успеха. Трябва да забелязвате успехите си и да черпите радост от тях. Терапията за отслабване трябва да Ви донесе много радост, защото показва, че Вие сте господарят на собствената си съдба и имаме огромно влияние върху собствения си живот.
За да не завърши следновогодишното Ви отслабване с фиаско и здравословни проблеми, добре е да посетите спецциалист. Само професионален диететик е в състояние да изготви хранителен режим за Вас, който ще Ви осигури необходимите хранителни вещества и ще гарантира съответното намаляване на телесната маса. Ако искате да действате по свое усмотрение, помнете за няколко важни неща. Не гладувайте, не прилагайте монодиети или диети с много ограничен прием на калории. В ежедневната диета трябва да присъстват както източници на сложни въглехидрати, белтъчини и мазнини. Най-добре е сами да приготвяте храната си, защото по този начин ще имате контрол върху калориите. Помнете, че ако искате да отслабнете, просто трябва да се храните умно!
Диетични консултации на 4LINE, www.4line.pl

ТРЯБВА ЛИ ДА ПИЕМ СОКОВЕ?

Най-новите хранителни препоръки съветват да се избягват както сладките напитки, така и плодовите сокове, в това число 100% натуралните сокове без добавена захароза, а дори и фрешовете. Поради минималното съдържание на баластни вещества те се обработват и метаболизират по начин, близък до обработването на други източници на сладки”течни“ калории . Затова, ако искаме да отслабнем трябва да избягваме всякакви сокове и всякакви сладки напитки с голямо количество захар.
Какво означава това? Наистина ли, ако сме планирали намаляване на телесната маса трябва изцяло да елиминираме соковете и да ядем плодовете само цели? Всъщност нещата не са толкова прости. Действително, плодовете се метаболизират по по-различен начин от соковете и предизвикват по-бавен приток на инсулин в нашия организъм. Следователно не водят до толкова бързо “напомпване на глюкоза в клетките” , а от там и към по-бързо усещане за глад. Употребата на цели плодове е свързана със стимулиране на механизмите, които отговарят за чувството на засищане и бавното освобождаване на захари в кръвта. Плодът, изяден с кората, винаги ще има по-нисък IG (гликемичен индекс) от чаша плодов сок. От друга страна, изпиването на сока (и от тази гледна точка, тук няма разлика дали е пастьоризиран, или току що изцеден, ) в малка степен се регистрира от организма от гледна точка на приетите калории, което може да доведе до риск от наднормено тегло и затлъстяване. Нещо повече, калоричността на соковете е близка до тази на сладките напитки. И двете групи продукти оказват подобно въздействие върху метаболизма – водят до бързо нарастване на концентрацията на захари в кръвта и увеличават концентрацията на триглицериди в кръвта, което може да окаже негативно влияние върху риска от болести на кръвообращението. Разбира се, не трябва да се сравняват хранителните стойности на соковете с тези на газираните напитки, пълни с оцветители, ароматизатори и консервиращи субстанции. От тази гледна точка соковете (особено прясно изцедените) са добър източник на витамини и минерали, при което не съдържат химически съставки. Трябва също така да различаваме соковете от нектарите и пловодите напитки. Нектарът съдържа 25-50 % сок. При плодовете, които могат да бъдат изстискани, това са 50% (ябълки, портокали), при месестите или киселите плодове (банан, касис, арония) трябва да съдържат 25% сок. Още по-малко сок и повече вода със захар съдържат плодовите напитки. Тук съдържанието на сок може да бъде от порядъка на 20%. Ако ще пием сокове, най-добре е те да са прясно изцедени с преса. Такива сокове съдържат повече витамини, минерали, ензими и баластни вещества, отколкото соковете от сокоизтисквачката или кутията. Какви са изводите от това? Както обикновено, трябва да четем етикетите, а когато отслабваме да пием преди всичко вода, чай, а плодовете да се стараем да ядем цели и, по-рядко, пасирани. Агнешка Шлусарска-Станишевска Диетична консултация 4LINE www.4line.pl

ЕКОЛОГИЧНАТА ХРАНА – ПО-ДОБРА ЛИ Е ОТ ТРАДИЦИОННАТА?

В наше време думата “еко” или „био“ е станала много модерна. Често се повтаря в медиите, а също така и от експертите, които се изказват по страниците на пресата, в телевизията или радиото. Истина ли е онова, което казват?
Доста често тези думи са употребявани от продавачите, които предлагат широка гама от хранителни продукти, за съжаление, нещата не винаги действително отговарят на стандартите на екологичното земеделие . В този случай със сигурност може да се говори за преувеличаване на екологичната номенклатура. Според кодекса на хранителните продукти на Световната организация за земеделие и храни (FAO) и Световната здравна организация (WHO) терминът “екологичен“, който се съдържа в обозначението, се отнася до продукт, който е бил произведен в съгласие със стандартите на екологично чистото производство и е получил сертификата на съответната сертифицираща институция. Тук трябва да отбележим, че екологичното земеделие се базира върху абсолютната забрана за прилагане на синтетични торове и пестициди, както и на минималното използване на външни фактори. Същевременно не бива да забравяме за факта, че прилагайки гореизброените земеделски принципи на екологичното земеделие не получаваме продукти изцяло лишени от следствията на замърсяването на околната среда. Много изследвания показват, че екологичните храни като цяло имат по-голяма хранителна стойност от обикновените продукти и съдържат далеч по-малко замърсители. Въз основа на изследванията е потвърдено, например, че екологичните методи позволяват да се намали наполовина количеството на азотани в организма, което от своя страна има голямо значение при профилактиката на туморните заболявания. Също така при повечето изследвани екологични продукти е установено по-ниско съдържание на пестициди, които представляват голяма токсична заплаха, тъй като могат да доведат до образуването на тумори, промени в развитието и вродени увреждания на плода. Също толкова интересни резултати са получени при изследванията на някои зеленчуци и плодове(домати, лук, касис, ябълки, къпини, праскови, круши и грозде), въз основа на тях е определено, че екологическата храна се характеризира с по-високо, в сравнение с другите продукти, съдържание на съединения с антиоксидантно действие, които подпомагат естествените защитни механизми на човешките клетки и имат способността да премахват свободните радикали от организма (които предизвикват възпалителни процеси, предизвикващи увреждания на клетките или дават началото на неконтролираното им нарастване, което причинява много видове рак). Гореизброените примери на позитивното въздействие на екологичната храна върху здравето със сигурност ни дават основания да смятаме, че екологичната храна е “по-здравословна” от храната, получавана по конвенционален път. Въпреки това, за да бъдем коректни, трябва да кажем, че съществуват изследвания, които са в опозиция на представената гледна точка. Например, през 2000 година е публикуван доклад на учените от университета в Калифорния . В него може да се прочете, че човек с храната приема около 5-10 хиляди естествени пестициди, които растенията сами произвеждат, за да се защитят от атакуващите ги организми. Следователно измежду всички пестициди, поглъщани от човека 99,99 % са с естествен произход. Трябва да обърнем внимание върху факта, че докато изкуствените пестициди са доста подробно изследвани, дотолкова за растителните знаем не много. Друг пример може да бъде резултатът от изследванията на учените от Университета в Станфорд, които са разгледали под лупа 237 публикации, сравняващи състава на екологичните и обикновените продукти, като са определили, че от гледна точка на здравето на консуматора те не различават по никакъв начин. Цитираните резултати от изследванията показват многообразието от аргументи, както “за” , така и “против” екологичната храна. Греизложеният възглед, който смята екологичната храна за “по-здравословна” от храната, получавана по конвенционален път, се базира основно върху убеждението, че екологичната храна има по-добри сензорни свойства (вкус, мирис) и съдържа по-ниски нива на пестицидите и изкуствените торове. Въпреки това, актуалните научни изследвания нито потвърждават, нито отхвърлят тезата за това, че екологичната храна действително се характеризира с по-висока хранителна стойност от храната, произведена по обичайния начин, тъй като качествените и вкусовите характеристики на храната до голяма степен зависят от условията на отглеждане и грижа, независимо от прилагането на торове и средства за растителна защита, напр. такива като: качества на почвата и атмосферни условия. Ако все пак решим да си купим екологичен продукт, трябва да внимаваме да не ни подведат определенията “екологичен”, “натурален”, или”здравословен”. За да се уверим, че продуктът е действително екологичен, трябва да потърсим на етикета знака за екологично чист продук, който е графичен и е въведен на базата на регулацията на Европейския съюз, т.е. логото на ЕС, заедно с посочен кодов номер на сертифициращата институция
Йоанна Котлевска, Агнешка Шлюсарска – Станишевска Консултация по диететика на 4LINE

ТРЯБВА ЛИ ДА ПИЕМ СОКОВЕ?

Най-новите хранителни препоръки съветват да се избягват както сладките напитки, така и плодовите сокове, в това число 100% натуралните сокове без добавена захароза, а дори и фрешовете. Поради минималното съдържание на баластни вещества те се обработват и метаболизират по начин, близък до обработването на други източници на сладки”течни“ калории . Затова, ако искаме да отслабнем трябва да избягваме всякакви сокове и всякакви сладки напитки с голямо количество захар.
Какво означава това? Наистина ли, ако сме планирали намаляване на телесната маса трябва изцяло да елиминираме соковете и да ядем плодовете само цели? Всъщност нещата не са толкова прости. Действително, плодовете се метаболизират по по-различен начин от соковете и предизвикват по-бавен приток на инсулин в нашия организъм. Следователно не водят до толкова бързо “напомпване на глюкоза в клетките” , а от там и към по-бързо усещане за глад. Употребата на цели плодове е свързана със стимулиране на механизмите, които отговарят за чувството на засищане и бавното освобождаване на захари в кръвта. Плодът, изяден с кората, винаги ще има по-нисък IG (гликемичен индекс) от чаша плодов сок. От друга страна, изпиването на сока (и от тази гледна точка, тук няма разлика дали е пастьоризиран, или току що изцеден, ) в малка степен се регистрира от организма от гледна точка на приетите калории, което може да доведе до риск от наднормено тегло и затлъстяване. Нещо повече, калоричността на соковете е близка до тази на сладките напитки. И двете групи продукти оказват подобно въздействие върху метаболизма – водят до бързо нарастване на концентрацията на захари в кръвта и увеличават концентрацията на триглицериди в кръвта, което може да окаже негативно влияние върху риска от болести на кръвообращението. Разбира се, не трябва да се сравняват хранителните стойности на соковете с тези на газираните напитки, пълни с оцветители, ароматизатори и консервиращи субстанции. От тази гледна точка соковете (особено прясно изцедените) са добър източник на витамини и минерали, при което не съдържат химически съставки. Трябва също така да различаваме соковете от нектарите и пловодите напитки. Нектарът съдържа 25-50 % сок. При плодовете, които могат да бъдат изстискани, това са 50% (ябълки, портокали), при месестите или киселите плодове (банан, касис, арония) трябва да съдържат 25% сок. Още по-малко сок и повече вода със захар съдържат плодовите напитки. Тук съдържанието на сок може да бъде от порядъка на 20%. Ако ще пием сокове, най-добре е те да са прясно изцедени с преса. Такива сокове съдържат повече витамини, минерали, ензими и баластни вещества, отколкото соковете от сокоизтисквачката или кутията. Какви са изводите от това? Както обикновено, трябва да четем етикетите, а когато отслабваме да пием преди всичко вода, чай, а плодовете да се стараем да ядем цели и, по-рядко, пасирани. Агнешка Шлусарска-Станишевска Диетична консултация 4LINE www.4line.pl

ЦЕЛИАКИЯ ПРИ ДЕЦАТА

Целиакията е тежка болест за психофизическото развитие на децата. През първите години на живота, няколко месеца след въвеждането на глутен в диетата, се наблюдава обикновено пълната картина на болестните симптоми, наречена “цъфтяща целиакия”.
Целиакията при деца
Болки в корема Най-характерните симптоми на целиакията при децата са 1-4 мазни изхождания на денонощие, много обилни и със силна остра миризма, понякога пенливи и ферментирали. Те са съпътствани от присвиващи болки и подуване на корема. Детето наддава слабо или напълно престава д наддава и да расте. Изчезва мастната тъкан, а на крайниците се появяват отоци. Кожата става тънка и суха. Освен това чест симптом при тази болест при децата е характеристичната поза на тялото с голям стърчащ напред корем. Това е предизвикано от подуването на червата, заради изпълващото ги неусвоено, течно и обилно съдържание. Характер на детето Целиакията може също така да доведе до промени в характера на детето. То става затворено, апатично, тъжно, нервно и негативно настроено към околните. Може да изпадне в депресивни състояния. Това влиение е дотолкова силно, че някои учени препоръчват целиакията да бъде включена като първична причина за психичните разстройства при всеки пациент с аутизъм. Без симптоми. Трябва да отбележим, че освен класическата форма на целиакията, описана по-горе, се наблюдава и атипична форма или т.нар. „няма форма“. При децата в училищна и младежка възраст нараства броят на атипичните форми на целиакия. Към доминиращите симптоми спадат: спиране на ръста и наддаването на тегло, забавяне на характерните белези на половото съзряване, проблеми с концентрацията и дефицитна анемия, която не подлежи на лечение. Симптомите в червата са по-слабо изразени. Към тези заболявания включваме и.: костните промени (остеопороза), желязодефицитна анемия, психически разстройства, намалена репродуктивна способност и възникването на тумори в храносмилателната система . Затова много важна е ранната диагностика и строгото спазване на безглутенова диета.
Диетични консултации на 4LINE, Йоанна Котлевска и Агнешка Шлюсарска- Станишевска

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ГРЕШКИ ПРИ ХРАНЕНЕ?

При изследване на хранителния режим лесно може да се забележи, че в диетата на много хора съществуват редица грешки. Хранителните грешки, както тези, които са свързани с качеството, така и тези, които са свързани с количеството, могат да оказват влияние върху здравословното състояние и да влошават физическата и психическата дееспособност на човека. Една от основните грешки е неправилното разпределение на храненията в течение на деня. Обикновено те са малко на брой, но обемни и са приемани късно вечер. При правилно разпределение всеки ден трябва да има 5 хранения, приемани на всеки 3 часа. Затова е много важно изяждането на закуската, вземането на втората закуска и лънча на работа, а също така яденето на обяд и лека вечеря 3 часа преди сън. Голям брой от хората не ядат нищо през деня, като си наваксват вечерта. Такова хранене води до неравномерно доставяне на енергия, спадове в настроението и концентрацията през деня, нарушения в гликемията и наднормено тегло и затлъстяване. Друг проблем са качествените хранителни грешки. Често употребяваните продукти от типа fast food, сладки неща, продукти от бяло брашно, подсладени течности, пакетирани храни съдържат страшно много калории, наситени мазнини, захар и много малко белтъчини, витамини, минерали и хранителни съставки. Същевременно организмът с цел да метаболизира тези нездравословни храни се нуждае от много необходими хранителни съставки. При недостиг на микро- и макроелементи, витамини и аминокиселини, в организма започва да работи процес на разлагане и използване на собствените запаси на организма. По този начин се стига до недохранване, намаляване на устойчивостта срещу болести, отслабване на физическата сила, мускулната сила и по-голяма предразположеност към болести.
Магистър инж. Агнешка Шлюсарска – Станишевска Диетична консултация 4LINE.

ЗДРАВОСЛОВНИ ЛИ СА ЕКО ПРОДУКТИТЕ?

Обикновено никой не подозира, че продуктите, които употребяваме от години и като цяло са смятани за здравословни, могат да бъдат причина за каквито и да било здравословни проблеми. Защото как биха могли екологичнит яйца и пробиотичните йогурти да бъдат вредни? Въпреки това в собствения си кабинет срещам все повече хора, които се хранят здравословно по общоприетия начин, а въпреки това имат проблем с теглото или функционирането на храносмилателната система. Каква е причината? Може би отговорът на този въпрос е хранителната непоносимост, наричана още хранителна алергия тип IgG. Механизмите на хранителната непоносимост могат да бъдат различни. Важно е да я различаваме от класическата мигновена хранителна алергия. Класическата хранителна алергия се характеризира с бурна и моментална реакция към алергена. Хранителната непоносимост от тип IgG се проявява от няколко до -72часа (хранителна алергия със забавено действие – тип III по Coombs). Случва се и така, че понякога няколко, а понякога и няколко десетки часа след изяждането на продукта, напр. пшеничен хляб или домат, които се смятат за здравословни, се появява обрив, гастритен дискомфорт или мигрена. В такава ситуация не е възможно да се определят причините за дискомфорта и често дори никой не подозира, че дадените симптоми може да са свързани с хранителна непоносимост към даден продукт.
Магистър инж. Агнешка Шлюсарска – Станишевска Диетични консултации на 4LINE

ЙОГУРТОВО ВЪЛШЕБСТВО

Цветните, красиви опаковки с изкушаващи свежи плодове предлагат празненство на вкуса за сетивата. Лесната достъпност, удобството и повсеместното мнение, че това е много здравословен продукт стават причина за това, че щандовете в магазините се огъват под разнообразието от млечни продукти от типа йогурт. Здравословни ли са йогуртите ? Прочетете статията. Има йогурти с плодове, със семена, с корнфлекс, с шоколад, със сладко, а преди всичко със много захар и оцветители! Малкият плодов йогурт с 0% мазнини, корнфлейкс фитнес, това е комплектът, който най-често се появява в кошницата, а след това и на масата на хората, които се грижат за фигурата си. Правилно ли е? Натуралните йогурти са нискокалорични (100 g йогурт 2% мазнини има около 61 kcal) и спокойно може да бъде включен в ежедневното меню. Когато обаче в процеса на производство се добавя захар, глюкозо-фруктозен сироп, карамелен сироп, аромати, оцветители, сгъстители и други добавки, се създават продукти, по-близки до шоколадчетата и десертчетата, отколкото до здравословните храни (100 g плодов йогурт може да съдържа дори 105 kcal). При избора на йогурт един принцип трябва да е ръководен: колкото по-малко съставки има, толкова по-добре. Йогурта трябва да съдържа: пастьоризирано мляко и живи култури на бактерията. Повече нищо не е необходимо. Няма необходимост да се добавя мляко на прах или допълнителни белтъчини, въпреки, че полската норма допуска тяхното използване. По рафтовете на магазините търсете продукти с пробиотични щамове, т.е. бактерии, които присъстват естевено в храносмилателната система и подпомагат обмяната на веществата. Пробиотичните бактерии подобряват усвояването на минералните съединения и витамини, съкращават времето на диарията и имат имуномодулиращо действие. Пробиотичният йогурт трябва да съдържа най-малко 10 милиона клетки на бактерията в 1 ml продукт. На опаковката трябва да бъде добавен вида бактерия (напр. Lactobacillus), вида (напр. Paracasei) както и щамовете на бактерията (наnp. Lpc-37). За съжаление производителите крайно рядко дават тази информация на опаковката. Следващото нещо, на което трябва да обърнете внимание при избора на йогурт е мазнината. Липсата на мазнина води до това, че няма да се усвоят мастноразтворимите витамини. Поради липсата на витамин D, по-лошо ще се усвоява калция, добър източник на който е йогурта. Затова не си заслужава да се купуват йогурти 0%. Всеобща практика е и добавката на мляко на прах или млечни белтъчини, които от една страна допълнително подхранват бактериите и са напълно разрешени. Но това не е необходима съставка, а се прилага само с цел съкращаване на процеса на производство. Освен това млякото на прах увеличава енергетичната стойност на продукта и значително понижава холестерола. Какво още може да намерите на етикета? Много често се появяват тайнствени цифри, които означават следнот: E 412 – гума гуар, E 1422 нишесте, E 440 пектинът и желатинът се повсеместно приети в хранителната промишленост. Но необходими ли са те? От маркетингова гледна точка може би да, защото повечето поляци с по-голямо удоволствие ядат по-гъсти йогурти. За наличитето на желатин, който се произвежда от костите и хрущялите на животните, трябва да обръщат внимание вегетарианците. Вместо плодовете от храстчето или градинката се слагат плодове от кутия или концентрат. Плодовото съдържание в йогурта може да се колебае 3,5% до 6,5%. Достъпни са и такива „чудотворни продукти” като “йогуртите с вкус на”?. Тук въображението на производителите няма граници. Най-често обаче в състава липсва основния елемент, който придава този “вкус”. С други думи, ядем йогурти с вкус на киви без киви или йогурт с вкус на ягоди, но без ягоди. Това определение вероятно води до мисълта за плеяда от химични добавки, т.е. натурални и изкуствени аромати и оцветители, подсладители и подслаждащи сиропи. Не е зле, ако тези субстанции са с естествен произход – сок от червено цвекло, арония или чушка. Често обаче вместо тях ще намерим кошинила – оцветител, който се получава от коремчетата на бръмбари, които се хранят с фурми. Поредната често срещана добавка в йогуртите са зърната и ядките. Тези съставки дейсвително са много полезни, защото макар и да увеличават калоричността, доставят баластни вещества, витамини от група B, ненаситени мастни киселини. Въпросът е колко от тези зърна или ядки могат да бъдат открити в един йогурт. Тук Ви съветвам да четете етикетите, защото за 1% от някаква зърнена култура не си заслужава да плащате допълнително няколко десетки стотинки. Накрая най-безполезните съставки са поръските, кремчетата, шоколадовите топчета и бонбончета. Те съдържат огромно количество подсладители и оцветители. Тези химическо-калорични бомби по ирония сякаш са насочени към децата. Децата по природа имат по-ниска телесна маса от възрастните и такава доза захар и добавки в храната на 1 kg/телесна маса на детето наистина не е без значение за неговия организъм. Преди да купите йогурт си поиграйте на детектив и изследвайте етикета.
Магистър инж. Агнешка Шлюсарска – Станишевска диететик

ЗАЩО ДИЕТАТА Е ВАЖНА?

Как да престанем да пълнеем? Напълняваме, защото натрупвамепрекалено много мастна тъкан в организма си. Това се случва заради нарушения енергиен баланс – когато например за един ден ядем прекалено много, а на следващия малко, а през следващите дни отново много. Приемането на повече калории, отколкото изгаряме, води до увеличаване на теглото.
Да смятаме ли калориите, които приемаме?
Най-често смятането на калориите свършва зле. Но трябва да помним, че в един грам белтъчини и въглехидрати се намират 4 клории, а в мазнините – цели 9. Затова добре балансираната диета трябва да спазва пропорциите. Употребата на белтъчини трябва да съставлява 12-14% от нашата дневна енергия, мазнините трябва да съставляват около 25-30% от енергията, а въглехидратите 50-60%. Именно простите въглехидрати са отговорни за натрупването на мастна тъкан.
Тайната е в здравословното готвене
Тайната е здравословното готвене, напр. на пара. Получаваме засищащи, но по-малко калорични ястия отколкото си мислим. При намаляването на телесното тегло си заслужава да инвестираме в съответните съдове и време за готвене. Трябва да бъдат премахнати всякакви полуфабрикати, замразени храни, достъпни в хипермаркетите, които съдържат толкова консерванти, че не бихме могли даже да ги преброим.
Как да престанем да пълнеем?
Може ли да обвиняваме за това нашите гени? Генетичните условия, които определят тенденцията към пълнеене,на които често и прекалено лесно отдаваме вината за излишните килограми в действителност са само 5% от случаите. Трябва да се вгледаме в начина си на живот и тогава да оценяваме нашите гени.
ВНИМАНИЕ ! Информацията, която се съдържа на нашата страница няма характер на медицинска информация или консултация. Нито авторът, нито собственикът на страницата не носят отговорност за информацията, съветите, препоръките и предупрежденията публикувани на тази страница, и най-вече за действията или последствията от прилагането на информацията, която се намира на нашата страница.

CANDIDA ALBICANS ? ДИЕТА И МЛЕЧНИЦА

Гъбичките от рода Candida съществуват в естествената среда. При отслабване на имунната система Candida се разпространяват отвън и вътре в организма на човека. Към причините за размножаването на тези гъбички спада неподходящата диета (прекалено много захар и бяло брашно), вредните навици, липсата на сън, стресът, прекалено малката физическа активност, както и съществуващите в околната среда вредни субстанции. Гъбичките най-често се активизират по време на бременност, при преждевременно родени бебета и новородени, при възрастни хора, както и при жени, които прилагат контрацептиви. Candida Albicans е най-честата причина за инфекции на лигавиците на хранопровода и инфекции на храносмилателната система . Инфекцията, предизвикана от Cadida Albicans може да се отнася и към други лигавици на устната кухина, глътката, червата, кожата и слабините.
Правилната диета може да предотврати развитието на гъбичките и да намали действието ѝ. Диетичната терапия е доста дълга и изисква от пациента последователност при нейното прилагане. Основният принцип на диетата е физиологическо възстановяване на микрофлората на храносмилателната система, както и премахването на гъбичните колонии.
Основната диетимчна препоръка при заразяване с гъбички от типа Candida Albicans е избягването на захар. Както са показали изследванията, гъбичките се нуждаят за своя растеж и развитие от клетъчни мембрани. Затова се препоръчва премахването на бялата захар, сладките неща, сладкишите, сладките напитки, висококалоричните храни с висок гликемичен индекс (пържени картофи, картофено пюре, разварени зеленчуци, бял хляб, мед). Трябва също така да се откажете от плодовете(с изключение на грейпфрутите и лимоните). Да се избягват кофеина и алкохола. В началната фаза на диетичното лечение се препоръчва изключването от диетата и на млечни продукти, които съдържат лактоза, т.е. млечна захар. Изключение могат да бъдат млечните продукти, включващи живи бактерии, като йогурт и кефир. Съществено е и елиминирането от диетата на продукти, които съдържат гъбички (напр. вино, бира, различни печива, оцет, мариновани продукти, майонеза, горчица, соев сос).
За да подпомогнем перисталтиката на червата, която ще помогне да се изчисти организма, към диетата трябва да се включат големи количества баластни хранителни вещества и вода. Препоръчва се диетата да бъде богата на пълнозърнести продукти(пълнозърнести макарони, каши, кафяв ориз), зеленчуци и ядки. Важно е употребяваното печиво да не съдържа мая в състава си, а да е приготвено с натурален квас. В диетата трябва да се включат риби и нетлъсто месо (пилешко, пуешко, заешко, нетлъсто телешко). В ежедневното меню не бива да липсват мазнини от растителен произход като растителни масла и меки маргарини.
През деня трябва да се изпиват 2-2,5 литра течности, като се включат в диетата и ястия с течна форма (нпр. супи). Препоръчва се течностите да бъдат възможно най-натурални и да не съдържат захар (вода, вода с лимонов сок, зелен чай).
Съществуват продукти, които имат противогъбично действие. Това са чесънът и наситените omega-3 киселини (които присъстват в морските риби и водорасли).
Важна роля заема и физическата активност, която оказва влияние върху увеличаването на имунната устойчивост на организма. Препоръчва се прилагането на физическа активност с умерен интензитет, 3-4 пъти в седмицата, по минимум 40 минути. Това могат да бъдат разходки, бягане, плуване или каране на колело.
Трябва да помним, че диетата трябва да се определя индивидуално, като се взема под внимание състоянието на пациента, неговата възраст, пол и толерираните от него продукти. Помощта на специласт може да се окаже необходима при борбата с тази тежка инфекция.
Диетична консултация на 4LINE, www.4line.pl

КАК ДА УВЕЛИЧИТЕ ТЕГЛОТО СИ?

Препоръчват се 6-7 хранения през деня, по едно и също време. От съществено значение е първото хранене да бъде максимум 30 минути след събуждането, а последното – 1,5 часа преди сън.
За да се увеличи калоричността на диетата трябва да се погрижим за това храненията да бъдат по-големи по обем, отколкото е било досега. Трябва да помним, че стомахът бързо свиква с количествата храна. Затова въпреки първоначалните проблеми при въвеждането на по-големи количества храна организмът бързо ще се приспособи към новата ситуация.
Освен количеството важно е и качеството на употребяваната храна. В основата на диетата трябва да стоят пълнозърнестите продукти, пълнозърнести печива, ръжени макарони, кафяв ориз и каши.